Veliko športov dandanes uporablja žogo, še celo nekaj atletskih disciplin potrebuje žogo za svoje bistvo.

Če odmislimo olimpijske discipline, je potrebno že kar močno pomisliti kateri šport ne potrebuje žoge. Če res dobro pomislite boste našli nekaj športov pri katerih žoge ne potrebujete, ampak za veliko več športov potrebuje ta rekvizit, kot si morda mislite. Žoga za košarko je zelo drugačna od žoge za nogomet, mogoče na videz izgledata zelo podobno ampak nista. Za skoraj vsak šport je namenjana določena žoga ki se razlikuje od vseh ostalih žog pa naj bo to v teži veličini, obliki,… Žoga pa tudi ni nujno, da je okrogle oblike, če se sprašujete kakšna pa bo, če ne okrogla pomislite na ameriški nogomet in ragbi. Pri teh športih je žoga bolj elipsaste oblike, saj jo igralci potrebujejo nositi po igrišču in jo vržejo zelo daleč.

Žoga ne sme spreminjati smeri, in ker se jo meče na daljše razdalje, je potrebno, da je bolj aerodinamična, kot okrogla žoga. Žoge pa so tudi različnih materialov, ta za košarko je potrebno, da je iz materiala, ki ne zdrsi iz roke saj ko je potreben met na koš mora imeti igralec dober oprijem, za razliko od nogometa, kjer je žoga zelo spolzka, saj se mora čim dlje kotaliti.

Žoge so tudi različnih velikosti, če za primer vzamemo rokometno žogo, ki mora biti tako majhna, da jo lahko igralec čvrsto prime in z njo cilja na gol. Med družino žog pa ne spadajo le napihljive žoge. Med žoge se štejejo tudi žogice za biljard in baseball, ki niso napihljive ampak so napolnjene z določeno vsebino. Kot vidite so žoge pomemben del vsakega športa in da so žoge z razlogom različnih oblik,  velikosti, mas, veličin,… Ne smemo pa pozabiti, da so vse žoge prilagojene za uporabo nežnejšega spola saj se gibljejo rade prav tako, kot močnejši spol.

Si sploh predstavljate življenje brez žog? Moj šport je košarka in rekvizite izbiram tu https://www.grosbasket.com/sl/, za vaš šport pa si izberite vam ustrezno in primerno spletno trgovino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *