Tablice, pametni telefoni, prenosni računalniki, tiskalniki, zvočniki, skenerji, fotoaparati in tako dalje so samo nekatere naprave, brez katerih si ne znamo več predstavljati vsakdana in ki za to, da delujejo, potrebujejo različne kable, med katerimi so vsekakor (in vedno bolj pogosto) tudi USB kabli.

Čeprav še ne dolgo tega sploh nismo vedeli, kaj je to USB, v zadnjih letih to postaja vsestranski priključek, saj se uporablja v zelo raznolike namene. Vsak računalnik prav zato omogoča več USB priključkov, saj jih uporabljamo za priklop miške, tipkovnice, tiskalnika in tako dalje ter tudi za USB ključke in še ogromno drugih stvari. Zato USB priključkov na računalniku tudi kaj hitro zmanjka, sploh pri starejših modelih računalnikov, pri katerih se še ni vedelo, da bo USB tehnologija ena od tehnologij prihodnosti.

Med drugim pa se različnih USB priključkov ne uporablja le pri računalnikih, ampak tudi drugod: recimo pri telefonih in fotoaparatih, pri katerih prav s pomočjo USB kabla priklopimo napravo na drugo napravo ali jo s pomočjo takšnega kabla napolnimo. Takšni kabli so zato nekaj, kar nam vedno pride prav.

Pri tem je pomembno vedeti, da se vam splača kupovati kakovostne kable, saj ne želite ogroziti stanja vaše naprave oziroma želite, da bi ta brezhibno delovala. Žal pa nekateri kabli in adapterji, ki jih lahko poceni naročite iz tujine, predvsem iz azijskih držav, niso vedno kakovostni oziroma so lahko celo nevarni za uporabo, zato vam svetujemo, da takšnih kablov ne kupujete, ampak se raje odločite za domačega trgovca, ki mu lahko zaupate, saj morajo biti izdelki, ki jih prodaja, v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo.

Pred samim nakupom je treba tudi preveriti, za kakšen kabel gre in kakšnim USB priključkom je namenjen. Lahko ima kabel namreč na obeh straneh USB priključek ali pa odprtino, v katerega se takšen priključek vstavi – od tega pa je odvisen tudi namen, za katerega se tak kabel uporablja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.