Ati, ati, kdaj bom tudi jaz lahko vozil avto? Najbrž se teh svojih besed ne spomnite več. Prav gotovo pa vas to skoraj vsakič, ko ste v avtu, to otrok vpraša znova in znova. Naša generacija je morala pač počakati na zadostno starost, pridobitev vozniškega dovoljenja in šele nato smo lahko prvič samostojno zapeljali avto. In ne glede na to, da vsakodnevno poslušamo besede, da je vse slabše kot je bilo nekoč moramo priznati, da vseeno ni pri vseh stvareh tako.

Naši otroci imajo bistveno več igrač na voljo kot smo jih imeli mi. In ena izmed teh je tudi otroški avto na akumulator, katerega lahko otroci peljejo brez vozniškega izpita pa bližnji okolico doma. In lahko jih začnejo voziti že pri dobrem letu starosti in jih vozijo vse tja do teže 60 kg.

Ti otroški avtomobili so zasnovani ter izdelani z mislijo na otroka. Vožnja mora biti varna in udobna. Napetost napajanja, moči elektromotorjev in končna hitrost so prilagojeni glede na starost otroka kateremu je otroški avto na akumulator namenjen.

6V napajanje

Ta vozila so namenjena najmlajšim od starosti enega leta dalje pa tja nekje do starosti 4-5 let. So najpočasnejši in tudi najmanj zmogljivi in počasni, Ker so namenjeni majhnim otrokom, ki še nimajo tako razvite motorike je kar nekaj teh modelov opremljenih z brezžičnim daljinskim upravljavcem preko katerega lahko prevzamete nadzor nad vozilom, če opazite, da gre otrok v nepravo smer. Iz varne razdalje boste tako imeli vedno nadzor nad tem kaj se dogaja z otrokom.

12V napajanje

Največja izbira vozil za otroke je ravno v segmentu s 12V napajanjem. Tudi razpon starosti v katerih lahko ta vozila otrok vozi je največji. Otrok tak avto lahko vozi že pri starosti 2 let pa vse tja do teže 50 kg. V tem segmentu ni daljinskih upravljavcev zato boste morali na začetku, preden otrok osvoji vožnjo, tudi kdaj teči za otrokom, če bo šlo kaj narobe.

24V napajanje

Otroški avto na akumulator s 24V napajanjem pa je že prava zverina. Ne ustraši se klanca, potegne že do 10 km/h ter ima odličen navor. Ker je varnost otroka na prvem mestu je pri vseh teh modelih mogoče zakleniti 2 prestavo in s tem omejiti hitrost avtomobila do trenutka, ko otrok dovolj ne obvlada vožnje s tako zverino.

Cena in trajnost

Cene takih avtomobilov res niso nizke, a bodo ob pravilnem vzdrževanju otroke prevažali zelo dolgo. Če imate tam, kjer se bo otrok vozil, klasične utrjene površine boste morali skrbeti le za vzdrževanje akumulatorja. Če in ko se odločite za nakup takega avtomobila je akumulator potrebno najprej spraviti v optimalno stanje, to pomeni, da ga je pri prvih treh ciklih potrebno napolniti in izprazniti do konca (prvič je potrebno polnjenje tam nekje 14 ur). Nato pa se akumulator ne prazni do konca (do konca je priporočljivo praznjenje le na vsakih nekaj mesecev) in se ga polni vsaj enkrat na mesec ne glede na uporabo vozila. To pomeni, da pozimi ne smete pozabiti napolniti akumulator, čeprav avta sploh ne uporabljate.

Če se akumulator izprazni in tak ostane potem boste naslednje leto najbrž kupovali novega. Sicer ni ogromen strošek, a se mu lahko z malo dela izognete.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *