Olje divjega origana velja za izredno močno antibakterijsko, protivirusno, proti glivično, antiseptično in antifugalno olje. Gre za odlično preventivo pred mrzlim obdobjem, ki se bo kaj hitro začelo po koncu sončnih in toplih dni.

Če vam misli bežijo k origanu, ki ga imate v vaši kuharski omarici, naj vas hitro opozorim, da ne govorimo o tistem origanu, ampak gre tukaj za posebno vrsto origana, ki ga najdemo le na težko dostopnih gorskih predelih južnega Mediterana, v Španiji in Turčiji. Vrsta doma vzgojenega origana namreč nima tako odličnega terapevtskega delovanj kot ga ima divji. Njegovo olje je danes v svetu namreč poznano kot olje z najmočnejšim antibakterijskim in antiseptičnim delovanjem.

Zelo učinkovito deluje pri zmanjšanju bolečin in vnetij. Zelo pozitivno vpliva tudi na razne srbečice. V teh primerih olje nanesemo neposredno na kožo, vendar le, če je bilo olje predhodno razredčeno. Priporoča se redčenje z deviškim oljčnim oljem ali pa kokosovim oljem, v razmerju ena proti ena.

Na bližnjem vzhodu že od nekdaj uporabljajo divji origano za izboljšanje zdravja dihal. Tako se boste lahko poslovili od zamašenih sinusov, če boste vsak dan, tri do pet dni zapored, spili kozarec soka z dodanimi tremi kapljicami razredčenega olja. Enako uporabo se priporoča tudi v primeru prehladov in bolečin v grlu. Zaželeno je, da pričnemo z uporabo že v začetni fazi, preden se prehlad ali vnetje razvije.

Poleg že omenjenega pozitivnega delovanja na dihalni sitem in mesta vnetij in bolečin, je znanstveno dokazano, da olje divjega origana učinkuje tudi na glivice kandide, E.coli, salmonelo, stafilokoke in š prek dvajset drugih bakterij. Poleg tega pa izboljša tudi gibljivost sklepov ter odpravlja prebavne motnje.

Je pa potrebno ob vsem tem omeniti tudi previdnost pri uporabi, saj se lahko ob dolgotrajni uporabi zmanjša sposobnost telesa, da absorbira železo. Zato je ob uporabi olja priporočeno tudi uživanje dodatka železa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *