Pravijo, da obleka naredi človeka, v resnici pa velja tudi obratno. Človek, ki se v svojem oblačilu dobro počuti, je v njem samozavesten, pa naj bo to lepo prilegajoča obleka ali dobro krojen suknjič, bo to tudi izžareval. Obleke so pomemben del vsakdana, glavni element mode in pripovedujejo zgodbo o njihovih lastnikih. Povedo več kot tisoč besed, saj oblačila sporočajo, v kakšnih materialih in krojih se oseba najboljše počuti, obleke pa izdajo celo hobije, življenjski stil, vrednote, poklic, starost in drugo. Obleke so eden tistih zunanjih dejavnikov, ki jih pri sogovorniku, še posebej tistem, s katerim se srečamo prvič, najprej opazimo.

Preproste obleke ali temne barve vsekakor, še posebej, če jih oseba nosi pogosto in ne le ob posebnih priložnostih, nakazujejo na povsem drugačno osebnost od tiste, ki se denimo najboljše počuti v pastelnih barvah ali udarno rumenih odtenkih. Obleke pa lahko tudi polepšajo dan in izboljšajo razpoloženje, še posebej, če je nekdo ljubitelj mode in obožuje premišljeno izbrane modne kose. Obleke, ki jih takšna oseba kupuje, pa naj bo v klasičnih trgovinah ali med pregledovanjem spletnih trgovin z oblačili, morajo biti kakovostnih materialov in takšne, ki so ji pisane na kožo. Tudi dobesedno, saj se morajo obleke dobro prilegati silhueti postave, le v tem primeru najboljše opravijo svojo nalogo in ne le pokrijejo telo, temveč tudi diskretno poudarijo njegove posebnosti.

Kakovostna oblačila pa niso zgolj tista, ki so udobna in vizualno všečna, ampak tudi takšna, ki omogočajo izražanje sebe. To ne velja zgolj za najstnike, subkulture in druge specifične skupine, temveč obleke omogočajo specifično izražanje vsakomur, ne glede na starost, spol in delovno mesto. Zagotovo se bo nekdo, ki želi izstopati ali poudariti seksapil, oblekel povsem drugače kot pa v primeru, ko bo želel delovati profesionalno in resno. Prav to je vsestranski čar oblek, ki vzbujajo tudi občutke in so na nek način oblika tihega sporazumevanja med ljudmi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *