Indija je prostrana in raznolika dežela, mnogih veroizpovedi, kast in običajev, tudi na področju sklepanja zakonskih zvez. Kljub modernizaciji urbane Indije se več kot 80 odstotkov mladih odloča za dogovorjene poroke. Indijka Christian Mingle, homeopatinja in vodička za Indijo, ki živi v Sloveniji že 15 let, v tekoči slovenščini pove, da “Indijci ne glede na svojo izobrazbo živijo zelo tradicionalno. Družina je zelo pomembna, tako vloga očeta kot mame. Mladi imajo sicer možnost svobodne izbire partnerja, vendar se raje odločijo za partnerja, za katerega se dogovorita družini”.

Poroka v Indiji ne temelji na čustvih in dogovoru med mladima, marveč na dogovoru, ki ga sklenejo starši bodočih zakoncev. Dogovorjene poroke tudi niso prisiljene poroke, saj po prvem srečanju mladih minejo meseci ali leta od zaroke do poroke. “V Indiji smo vzgojeni za prilagajanje, tako se najprej poročimo, nato pa se partnerji medsebojno prilagajamo. Na zahodu je obratno, najprej je ljubezen, nato pa naj bi bila prilagoditev, ki pa je velikokrat ni. Zato je tudi veliko ločitev. V Indiji jih je le okoli dva odstotka. Zaradi kastnega sistema so poroke možne znotraj kaste, med kastami pa ne. Pri poroki iz ljubezni se zgodi, da se poročita dva iz različnih kast. Starši navadno takšni poroki nasprotujejo, zato mlada pobegneta. Velikokrat se kasneje pomirijo in sprejmejo takšno zvezo, še posebno če gre za poroko med hindujcema. Težje je, če je poroka med hindujci in muslimani,” razloži Jahnavi.

Ena očetovih najpomembnejših dolžnosti je poiskati primernega partnerja za svojega otroka. Oče se želi prepričati, da se bo otrok poročil v dobro družino, zato je pri iskanju primerne osebe veliko raziskovanja. “Iskanje primernega partnerja se začne v iskanju širšega kroga družinskih znancev, ki se zbližajo. Če so si všeč, se dogovorijo za srečanje, na katerem imata mlada možnost, da se spoznavata in pogovorita na samem. Sledi odgovor o tem, ali sta si všeč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *