Moške trenirke so dolgo veljale za oblačilo, ki je primerno bolj kot ne za šport ali za doma, ko slečemo svoja oblačila za v službo in se lahko povsem sproščeni sprostimo na kavču. Na področju športa pa so zadnje čase moške trenirke izpodrinila funkcionalna športna oblačila – ta so iz materialov, ki so za šport veliko primernejši, saj odvajajo znoj in primerno grejejo, medtem ko so bile klasične moške trenirke iz bombaža. Za šport uporabljajo trenirke tako danes bolj kot ne le še pri klubskih športih, kjer je trenirka namenjena prihodu na tekmo in je del »uniforme« oziroma celostne podobe športnika, ne pa za samo športno aktivnost.

So moške trenirke danes torej namenjene zgolj še poležavanju na kavču? Vsekakor ne. Tudi moške trenirke so šle v korak s časom in postale splošno oblačilo za prosti čas in tudi za nekatere športne aktivnosti, pri katerih se toliko ne znojimo – na primer za dvigovanje uteži v fitnesu. Prav tako so priljubljene pri tako imenovanih urbanih aktivnostih in športih kot so rolkanje ali parkour.

Kakšne trenirke lahko nosimo za prosti čas? Z uveljavitvijo nekoliko širših krojev hlač, v katerih gremo lahko po vsakdanjih opravkih in tudi na ulico, so postale trenirke bolj podobne hip-hop hlačam, ki jih z veseljem nosijo predvsem mlajše generacije moških in najstniki. Moške trenirke so tako ponovno sinonim za udobje in sproščenost, oblikovane pa so tako, da nam jih ni nerodno obleči za »v javnost«. V trenirki gremo brez težav v trgovino ali se dobimo s prijatelji na pivu, zraven je potrebno obleči le primerno majico in športne copate. In moške trenirke ne pomenijo zgolj tega, da smo sproščeni in v prijetnem okolju – so tudi odraz aktivnega, sodobnega in sproščenega življenjskega stila.

Kakšni pa so kroji? Moške trenirke so v pasu spuščene, imajo pogosto elastiko in vrvico za zavezovanje. Preko zadnjice so ohlapne, da so zares udobne, po nogah pa so lahko nekoliko ožje, še posebej pod kolenom. Ni nujno, da so iz mehkega bombaža, temveč so lahko celo iz mehkejšega džinsa ali platna, na kolenih so pogosto ojačane, predvsem pa so pogosto potiskane z raznimi napisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *