Časi, ko se je večino »mojstrskega« dela opravljalo z ročnim orodjem, so minili. Res je, da je ročno orodje še vedno nepogrešljivo za celo vrsto opravil, a če želimo delo opraviti hitro in natančno, je mnogokrat bolje, da posežemo po električnem ali akumulatorskem orodju, s katerim postorimo stvari veliko hitreje. Gotovo nikomur danes več ne pride na misel, da bi se lotil vrtanja na roko – nenazadnje to pri mnogih materialih sploh ni mogoče, da bi z ročnim izvijačem privil cel kup vijakov, pa tudi ročna žaga je postala orodje, ki ga najdemo bolj kot ne le še v delavnicah kakšnih starejših mojstrov, drugod pa ne.

Imate tudi vi doma veliko starega ročnega orodja? Če ga nameravate zamenjati z novim, električnim, ni potrebe, da ga zavržete – stara žaga, ročni vrtalnik za les in podobno lahko ostanejo kot »muzejski primerki«, ki služijo dekoraciji vaše delavnice, ali pa jih odstopite komu, ki takšne reči zbira. Sicer pa za potrebe dela orodje le zamenjajte in se založite z novim, sodobnim. Če ga boste uporabljali večinoma za domače projekte, nakup ne bi smel biti predrag, prednost novega orodja pa je predvsem v tem, da je običajno večfunkcijsko. Z eno napravo lahko postorite marsikaj, za kar ste nekoč potrebovali več pripomočkov.

Eno takšnih orodij, ki je uporabno na različne načine, je tudi preprosta sabljasta žaga, ki je najbolj priročna za različna dela v hiši.Z njo lahko žagate plošče lesa in iverice, lesene in tudi kovinske palice, mavčne plošče, naredite odprtine za vtičnice, skrajšate zaključne letve za parket, odrežete ploščo laminata … Sabljasta žaga je poleg baterijskega vijačnika in električnega vrtalnika gotovo najbolj uporabno orodje, zato bo bilo prav, da je pri vsaki hiši. Nenazadnje lahko z njo naredite marsikaj tudi zunaj, na primer odstranite odmrle veje dreves, nažagate deske za ograditev prostora za kompost … Stara žaga, s katero bi se precej mučili, naj torej ostane v delavnici in spominja na stare čase, za novo dobo pa se spodobi tudi nova sabljasta žaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.