Avtoceste in hitre ceste so specifično okolje, ko lahko tudi manjša prometna nesreča, na primer zaradi neustrezne varnostne razdalje, povzroči novo prometno nesrečo (na primer verižno trčenje) s hujšimi posledicami. Že manjše prometne nesreče, četudi ni poškodovanih, pa lahko na avtocestah povzročijo zelo velike zastoje, kar ima pomemben vpliv na pretočnost prometa in s tem na mobilnost ljudi. S predstavljenim laserskim merilnikom lahko policisti merijo hitrost in tudi razdaljo med vozili. Hkrati novi laser omogoča video zapis, na podlagi katerega lahko identificirajo registrske tablice, zato je primeren za uporabo z nadvozov, s čimer se policiji odpira veliko možnosti za nadzor prometa na avtocestah.
Poseben segment so vozniki tovornih vozil, ki prav na avtocestah velikokrat vozijo z nerazumljivo kratko varnostno razdaljo. Tovorna vozila se ob naglem zaviranju vozila pred njimi tudi veliko težje ustavijo. Če se pri tem zgodi prometna nesreča, v kateri so udeležena tovorna in osebna vozila, so lahko posledice zelo hude. V skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa mora voznik, ki vozi za drugim vozilom, voziti na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah.
Vožnja s krajšo razdaljo zagotovo pomeni večje tveganje za prometno nesrečo. Ker so na avtocestah hitrosti večje, to pomeni še večjo nevarnost, da se zaradi tega ljudje poškodujejo ali celo umrejo. 200 evrov kazni. Vožnja na ustrezni varnostni razdalji izjemnega pomena. Z merjenjem varnostne razdalje želiijo v policiji voznike predvsem opozoriti na pomen ustrezne razdalje za njihovo varnost in tudi za varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. V veliko primerih namreč ni logičnih razlag, zakaj vozniki vozijo s tako kratkimi varnostnimi razdaljami, zato je omenjeno mogoče spremeniti in tako izboljšati varnost na naših cestah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *