Oh, ti komarji!

Grejo tudi vam na živce komarji? Še posebej poleti je res neznosno, ko vam med spanjem brenčijo okrog ušes in vam ne pustijo spati. Notranji prostori se zaradi sonca podnevi segrejejo in zvečer večina ljudi odpre okna in v stanovanje ali hišo spusti svež zrak. Poleg tega pa žal med zračenjem v prostore zaidejo še komarji. Če se hočete zaščititi pred njimi, so najboljša rešitev komarniki, ki jih vgradite v okna.

Kaj so sploh komarniki? To so posebne mreže, ki jih lahko namestite na okna, njihov namen pa je – kot pove tudi že njihovo ime – da preprečijo komarjev vstop v vaše stanovanje ali hišo tudi takrat, ko je okno odprto oziroma ko zračite prostore. Brez njih skorajda ne gre predvsem pri počitniških hišicah ali vikendih na morju oziroma v bližini jezer, saj je tam komarjev in drugega mrčesa še več kot drugje.

Komarniki namreč vstopa ne preprečujejo le komarjev, temveč tudi muham in mušicam, čebelam, osam, različnim letečim hroščem in vsem drugim malim živalim, ki jih ne želite videti v svojem stanovanju ali hiši. Po drugi strani pa so reže v mreži dovolj velike, da prepuščajo svež zrak v prostor, kar pomeni, da zračenje poteka nemoteno.

Nekateri proizvajalci oken ponujajo komarnike skupaj z okni, lahko pa  jih kupite tudi posebej po dokaj ugodnih cenah. Cene se razlikujejo glede na kvaliteto izdelka, od česar je odvisna predvsem njegova življenjska doba in to, kako so komarniki odporni na različne poškodbe.

Preden se odločite za njihovo vgradnjo, morate premisliti, kje jih sploh potrebujete. Na oknih spalnic in otroških sob so skorajda nujen dodatek, prav pa bodo prišli tudi v dnevni sobi in v kuhinji oziroma v vseh prostorih, v katerih se veliko zadržujete. Najbolje jih je namestiti na tista okna, ki jih največkrat odpirate, saj tam komarji in drug mrčes najlažje zaidejo v vaše domovanje.

Dimenzije mrež za komarje se prilagajajo dimenzijam okenskih odprtin, poleg razlik v kvalitete materiala in izdelave, pa se modeli razlikujejo še glede na to, kako velike so reže v mreži. Sicer pa se je pred samim nakupom najbolje posvetovati s prodajalcem, ga povprašati o vsem, kar nas zanima, in se skupaj z njim odločiti za takšne komarnike, ki nam bodo najbolj ustrezali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *