Medtem ko so nas v naši mladosti razveseljevale risanke kot so Hrabri mišek, Banananjam, Hi-men, Smrkci, Palček smuk, Snorkci, Palček David, Barbapapa, Lilliputput in seveda prvi Disneyjev risani film Sneguljčica in sedem palčkov, je danes za otroke na voljo mnogo več.

S časom pa se spreminja tudi vsebina. Pomembno je, da se zavedamo, da se našemu otroku prva štiri leta oblikuje njegova podzavest, kar pomeni, da vsi vtisi, ki jih dobiva v tem času tudi aktivno oblikujejo njegovo osebnost. Pomembno je, da izbiramo vsebine risank in animiranih filmov, ki ne vsebujejo hude agresije, negativnih izbruhov ali nasilja. Najbolj primerne risanke in filmi za naše otroke so Levji kralj, Krudovi, Obuti maček, Mia in jaz, Smrkci, Jakec in njegov fižolček, Minions, Shrek, in ostali animirani filmi, ki imajo za vsebino predvsem družinsko tematiko in v katerih se pojavljajo živali, ki jih lahko prepozna tudi doma ali v svojem domačem okolju, kot npr. film o mravljah. Vsi risani filmi namreč niso primerni za otroke vseh starosti, nekateri pa zanje sploh niso – namenjeni so najstnikom ali celo odraslim. Večina risanih filmov ima zato oznako, ki določa, kateri starosti so namenjeni, prav tako pa se po starosti ločujejo tudi otroški programi. Tisti za najmlajše predvajajo nežne risanke z veliko izštevankami in pesmicami, tisti za velike otroke pa prikazujejo tudi risanke, v katerih je več »stripovskega« dogajanja, kombinirajo pa jih z otroškimi igranimi nanizankami.

Otrok lahko odgovarja na vprašanja, ki jih na podlagi slike zastavljajo risani junaki, skupaj z njimi šteje, prepeva in poimenuje razne predmete in pojme, prav tako pa je vse več risank in oddaj, pri katerih je potrebno pomigati, torej plesati ali telovaditi. Če naletite na takšne risanke, jih velja izkoristiti, saj običajno otrokom prikažejo nove načine gibanja, ter jih navdušujejo nad osvajanjem novih motoričnih vaj, ki se jih morda ne bi nikoli lotili.

Dobro torej izberite, kaj bodo vaši otroci gledali, kdaj in kje. Dovolite jim zabavo z risanimi junaki, vendar jo omejite saj si nihče namreč ne želi, da bi otroci hrepeneli le še po risankah, na pravo druženje in gibalne aktivnosti na prostem pa bi pozabili.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.