Ah te nadležne akne, vsako jutro se bojimo pogledati v ogledalo, ker nas je strah, kaj se je spet pojavilo na koži čez noč. Akne so grozljiva nadležnost, toda imam dobro novico. Obstaja pomoč in ni nemogoče! Samo pravilno se moramo lotiti te težave. Izbrati moramo pravilno nego, kjer je pomembno vse, od čistilnega gela do kreme proti aknam.

Če imate akne, imate najverjetneje tudi mastno kožo. Nego kože boste morali prilagoditi svojemu kožnemu tipu, ki je masten. Kaj to pomeni? Vsekakor ne to, kar menijo mnogi in svoji koži posledično hudo škodujejo. Če imate mastno kožo namreč ne pomeni, da jo lahko mučite do onemoglosti. Nikar je ne umivajte z agresivnimi mili in ne uporabljajte tonikov z alkoholom, da bi jo razkužili. Do mastne kože morate biti prav tako nežno kot do vsake druge. Zakaj? Odgovor se skriva v zaščitnem sloju kože. Vaša koža ima na svoji površini zaščitno plast, ki jo ščiti pred vdorom mikrobov. V kolikor ta zaščitni plašč poškodujete, bo vaša koža še bolj dovzetna za bakterije in posledično akne.

Kako torej na nežen način negovati mastno kožo? Dvakrat na dan kožo očistite z mlačno vodo in nežnim čistilnim sredstvom, ki naj se ne peni. Penilci so namreč agresivni in dražeči. Nato kožo osušite in z vatko namočeno v tonik še enkrat do dobra očistite obraz in naredite nežen kemični piling. Tonik naj namreč vsebuje sestavino salicilno kislino ali azelaično kislino. Delujeta kot blagi piling in proti mikrobom in vnetjem. Če nimate takega tonika, lahko izberete tudi kremo s temi sestavinami. Nikar ne uporabljajte mehanskega pilinga, ker bo z drobnimi delci, ki jih vsebuje poškodoval površino kože in raznesel mikrobe po celem obrazu, kar pomeni, da boste razširili tudi akne.

Zvečer je lahko to vse, kar naredite. Čez dan pa nikakor ne pozabite na kremo z visoko UV zaščito, saj te dve sestavini, ki sta ključni v boju proti aknam, tudi stanjšata kožo in jo naredita bolj občutljivo za sonce. Čez nanesite še tekoči puder in puder v prahu, da prikrijete obstoječe akne in se tako počutite bolj samozavestne. Pazite le, da ne vsebuje komedogenih sestavin, ki bi zamašile pore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.