Starši, ki imate ali pričakujete dvojčka že zagotovo poznate, da obstajata dva zelo različna tipa vozičkov za dvojčke. In kateri je boljši je večna dilema staršev preden se odločijo za nakup. Ker pa proizvajalci pri snovanju svojih izdelkov izhajajo iz izkušenj staršev vam lahko povemo, da sta najboljša in najslabša kar oba. Vse je namreč odvisno od vaših potreb in uporabi.

Vzporedno nameščeni sedeži

Pri tem tipu vozička za dvojčke otroka sedita eden poleg drugega. Tu skorajda ni modela na tržišču, ki bi omogočal uporabo modularnih sistemov oz. je uporaben samo voziček. Nanj ni mogoče nameščati košar ali avtosedežev. Hauck je tu ubral srednjo pot in izdelal mehko košaro, ki se enostavno položi v spuščen športni del to je pa to. Je pa zaradi možnosti spuščanja hrbtišča do horizontale veliko teh vozičkov uporabnih od rojstva dalje. Pri teh vozičkih tudi ni možno obračati sedežnih delov. Otroka vedno gledata naprej, v svet.

Po branju teh navedb bi lahko nekateri že sklepali, da se teh vozičkov enostavno ne splača kupiti, zato bomo sedaj pogledali še njihove dobre lastnosti. Prva in zelo pomembna je prav ta, da sta otroka v tem vozičku eden poleg drugega. Zato imata neoviran pogled naprej in posamezni sklopi so za oba enako nastavljivi. Oba imata enako nastavljive naslone, strehice, prečke… Poleg tega so vse nastavitve mogoče za vsak del posebej. Tako lahko en otrok v svojem sedežu mirno spi medtem ko drugi opazuje svet.

Ena izmed lastnosti, ki jih imajo skoraj vsi vozički za dvojčke z vzporednimi sedeži je zlaganje na dežnik. Res se ne zložijo na marelo vsi, so pa v večini. Tak voziček boste zato bistveno lažje vrgli v prtljažnik in če le nimate avto z najmanjšim prtljažnikom vam bo nekaj prostora celo ostalo za ostale stvari.

Zaporedno nameščeni sedežni deli in oprema

Pri teh vozičkih, ki imajo robustnejše ogrodje, so sedežni enoti ali druga oprema nameščeni zaporedno glede na vožnjo. Zaradi boljšega izkoristka prostora in enostavnejšega upravljanja z vozičkom sta dve enoti največkrat nameščeni na različnih višinah. Vsi potovalni kompleti, ki omogočajo namestitev na ogrodje poleg sedišč še namestitev košar in avtosedežev so tega tipa. Ti vozički prvenstveno pomenijo bistveno več prilagodljivosti za npr dva otroka v majhni razliki v starosti in večje udobje za novorojenčke (lahko se vozijo v košarah). Imajo pa dve veliki pomanjkljivosti. Prva je velikost takega kompleta. Z dvojčki boste enostavno največkrat omejeni na področje okoli vašega doma, če le nimate res ogromnega avtomobila. Druga pomanjkljivost pa je ta, da je otrok, ki je zadnji vedno nekam potlačen in nima ravno udobja kar se tiče spoznavanja okolice. Poleg tega se pri teh vozičkih ponavadi različno nastavljajo nakloni hrbtišča in naslona za nogice odvisno od sedežne enote in od tega, kako je sedežna enota obrnjena.

Kaj izbrati?

Če imate dovolj prostora doma in v avtu izberite komplet s katerimi boste sicer na račun okrnjenega pogleda imeli bistveno prijetnejše sprehode. Lažje boste prišli skozi vsa vrata, v dvigala in podobno. Če pa je prostor omejitev pa obvezno voziček za dvojčke, ki se zlaga na marelo. V prvih mesecih bo mogoče malce težje, a ti bodo kmalu mimo.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.