Vas zanima kaj je prototip, berite dalje. Prototip je idealen vizualni, kot tudi funkcionalen pripomoček, ki nam v procesu razvoja skrajša čas razvoja in olajša komunikacijo med zaposlenimi in pa naročnikom in tako zelo zmanjša stroške ter pohitri izdelavo od samega začetka razvoja, do implementacije izdelka na trgu.

Prva oblika prototipa je namenjena izključno ustvarjalcu in njegov namen običajno ni, da ga vidi še kdo. Namen je namreč, da se ustvarjalec prepriča, če njegova ideja deluje, če lahko odkrije tehnične, oziroma oblikovne težave in da se le-ta izboljša.

Največ se v tej fazi uporablja računalniško podprto oblikovanje CAD, ker prihrani ogromno časa in stroškov, s pomočjo računalniške simulacije pa lahko pride tudi do pomembnih novih podatkov, ki jih pri fizičnih prototipih težko opazimo.

Končna faza oziroma bolje rečeno predstavitveni prototip je namenjen temu, da se s pomočjo teh ideja predstavi tudi drugim. Predstavitveni prototip mora biti po izgledu in sestavi čim bolj podoben končnemu izdelku:

– ker večina investitorjev želi videti ideje, ker so ideje že dovršene in težave že rešene, ker delujejo bolj varne in izvedljive.

– ker si ob pogledu na končen prototip človek že lahko predstavlja končni izdelek

– ker bolj bo podoben končnemu izdelku, lažje si bomo predstavljali na kakšen način bomo oblikovali končni izdelek

Za izdelavo končnega prototipa je pogosto potrebna pomoč strokovnjaka, morda kakšnega oblikovalca proizvodov ali pa kar podjetje, ki je že specializirano za izdelavo prototipov. Vse skupaj je namreč vredno svojega denarja, saj ti ljudje izdelavo prototipov navadno res obvladajo in nam naredijo točno to kot smo želeli v kratkem času in veliko bolj uspešno kot bi bilo, če bi se tega lotili sami. Ampak vseeno je pri tem pomembno, da se izogibamo nepotrebnih stroškov, saj je potrebno že pri sami izdelavi in obliki izvirnega prototipa seči globoko v žep. Nasvet je, da se vsaj nekaj standardnih industrijskih komponent oziroma delov sposodimo od že obstoječih proizvodov, ker nas bo na koncu vse skupaj stalo veliko manj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.