Kategorijo Belo tehniko delimo na velike in male gospodinjske aparate. V tem članku si bomo pogledali kategorijo velikih gospodinjskih aparatov, kot so hladilnik, štedilniki, zamrzovalniki, pralni in pomivalni stroji…

Veliki gospodinjski aparati so seveda veliki porabniki električne energije, v mislih imam hladilnike, zamrzovalnike, pralne ter sušilne naprave. Po podatkih statističnega urada za leto 2015, so se cene električne energije povišale za 2%.

Ob podražitvi električne energije marsikdo razmišlja kako bi zmanjšal račun za elektriko, ker so veliki gospodinjski aparati eni izmed večjih porabnikov električne energije, je naravno da poskušamo zmanjšati porabo le-teh.

Pri pregledu porabe gospodinjskih aparatov, seveda moramo biti prepričani koliko nas stane 1 kWh, pri različnih ponudnikih so tudi različne cene tam nekje od 0,10 pa do 0,13 €/kWh z DDV-jem.

Če si pod prvi aparat vzamemo pomivalni stroj, povprečni pomivalni stroj ima letno porabo električne energije med 250 in 300 kWh na leto. Pri nakupu le teh moramo paziti predvsem na to koliko posode potrebujemo spraviti vanj, koliko vode potrebuje za eno pranje, pomembna pa je tudi glasnost. Cene se gibljejo od 200€ pa do 500€.

Pralni stroj porabijo manj energije kot pomivalni stroji, tam nekje od 150 kWh pa do 200 kWh na leto ali celo več. Ko kupujemo pralni stroj moramo paziti na porabo vode, hitrost vrtljajev na minuto in hrup ki ga pri pranju povzročajo. Cene pralnih strojev se gibljejo med 300€ in 500€.

Hladilniki porabljajo od 150 kWh pa tam do 250 kWh na leto. Pri nakupu hladilnika je predvsem pomembno da gledamo kakšno prostornino ima, glasnost pri delovanju, različne dodatne funkcije kot so npr: HumidityControl, IonAir, SuperCool… Cena hladilnika se giblje od 200€ pa vse do 1000€ ali več odvisno od velikosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *