Karitejevo maslo nastane iz drevesa imenovanega Karite, ki raste v zahodni Afriki. Meso zelenih sadežev uporabijo v prehrambene namene. Iz približno 4 cm velikih oreščkov oz. semen pridobivajo naravno rastlinsko maščobo – maslo kariteja , ki čudodelno vpliva na naše zdravje in organizem. Tradicionalno oreščke nabirajo ženske. Z možnarjem strto maso segrevajo skupaj z vodo in nato pobirajo mast, ki se dvigne na površje. Prvo rafiniranje sivo snov spremeni v rumenkasto maso, ki ni vsem prijetnega vonja. V nekaterih izdelkih naravne kozmetike pa je zaradi želje po svetli barvi izdelka, v uporabi dvakrat rafinirano maslo, ki pa zaradi dvojne obdelave izgubi svojo prvotno kakovost.

V Afriki ga stari afriški uporabljajo zdravilci že več tisoč let. Uporabljajo ga kot hrano, kot zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki in nenazadnje tudi kot zdravilo. Lahko se uporablja brez kakršnih koli dodatkov ali pa kot vrsta osnove za izdelavo kreme. Največkrat lahko njegovo prisotnost zasledimo v kremah za obraz in telo, kremah za roke ter v balzamih za usta. Pogosto ga uporabljajo tudi pri pripravi čokolade, kjer nadomesti kakavovo maslo, saj ne pušča nikakršnih madežev pri nihanjih temperature.

Karitejevo maslo je zaradi vsebnosti nenasičenih in nasičenih maščobnih kislin, provitaminom A, vitaminom E in alantoinom, idealno za nego suhe in zrele kože, saj kožo vlaži in ji vreča prožnost. Prav tako deluje tudi protibakterijsko in je pri obnavljanju kožnih celic celo uspešnejše kakor kokosovo olje. Pri sobni temperaturi je trdo in se z malo drgnjenja spremeni v nežno olje. To kožo mehča in gladi, jo vlaži in nanjo deluje blagodejno, ob tem jo tudi hrani in varuje in lajša njeno razdražljivost, deluje proti ranjeni in razpokani koži, ki se večkrat pojavi v hladnih zimskih dneh, prav tako pomaga tudi pri preprečevanju strij in staranja kože, poleti pa jo po predolgem izpostavljanju soncu blaži.

Na spletni strani Bioforma.si najdete nerafinirano karitejevo maslo, svetlo rumenkaste barve, kar pomeni, da ohranja tudi značilen vonj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.