Čokoladni liker naj bi začeli proizvajati in prodajati že leta 1966, v Franciji. V Angliji je bilo sicer že pred 18. stoletjem zelo popularno čokoladno vino. Leta 1809 je francoska lekarna objavila recept za pripravo te vrste likerja. Zelo podoben recept vsebuje tudi ameriška kuharska knjiga iz začetka 19. stoletja, ki je shranjena v zgodovinskem arhivu v Južni Karolini. Recepti se kasneje ne spreminjajo več veliko, na začetku 20. stoletja so tako v francoskih, kot v angleških in španskih enciklopedijah skoraj identični.
Recepti iz začetka 19. stoletja vsebujejo sestavino kakavova zrna, katero modernejši recepti nadomestijo z čokoladnim ekstraktom, vaniljevim ekstrakt, vodko in preprostim sirupom. Da postane čokoladni ekstrakt bolj obstojen in liker bolj gost, radi dodajo tudi glicerin. Domači recepti velikokrat med sestavine navedejo tudi surova jajc, ampak je to lahko zelo rizično, zaradi salmonele. Zato je pametno najprej zmešati jajca z alkoholom, nato pa se dodajo še druge sestavine. V preteklosti so samo zmešali čokoladna zrnca v klasičen liker.
Uživati ga lahko samega, lahko ga pa mešamo z različnimi drugimi pijačami. Dodajajo ga tudi v sladice, še posebej v kakšne prelive, torte in praline.
Poznamo tri vrste čokoladnega likerja: liker, kremni liker in kakavova krema. Med najbolj znane likerje spadajo Afrikoko, Ashanti Gold, Bicerin Di Giandujotto, Djangoa, Godiva Dark Chocolate, Liqueur Fogg, Mozart Black, Royal Mint-Chocolate Liqueur, Sabra liqueur in Thornton liker. Med najbolj znane kremne likerje pa Cadbury, Dooley´s, Dwersteg’s, Godiva White Chocolate, Florcello Chocolate Orange, Mozart Gold in White Chocolate, Vana Tallinn in Vermeer Dutch Chocolate.
Če se odločite za nakup čokoladnega likerja vam svetujemo obisk spletne trgovine www.trgovina.davidovhram.si, kjer izbirate med različnimi proizvajalci, po zelo ugodnih cenah. Poleg tega lahko izbirate tudi med drugo alkoholno pijačo, kot na primer pivom, vinom, viskijem, konjakom, tequilo in podobnim ter brezalkoholno pijačo, kot so raznorazni sokovi, sirupi, čaji, kave in instant napitki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.