Arganovo olje je ena od pomembnih naravnih sestavin, ki jo najdemo v kakovostni ekološki kozmetiki, saj deluje varovalno in ima tudi številne druge pozitivne učinke. Največkrat se uporablja v kozmetiki za nego las in kože. Sicer gre za olje, ki ga pridobivajo iz jedrc arganovih plodov. Gre za okrogle plodove zelene barve, ki so na videz podobni olivam in rastejo na drevesih, imenovanih arganovci, ki rastejo na robu puščave v Maroku in so tudi zaščitena kot naša naravna dediščina.

Tamkajšnji prebivalci dobro poznajo pomembnost arganovih plodov in to, da iz njih lahko pridelujejo olje, ki ga uporabljajo tako za hrano kot za različne lepotne pripravke. V ta namen se uporablja olje, ki je narejeno iz nepraženih jedrc arganovca, v kulinarične namene pa se uporablja arganovo olje, ki je narejeno iz praženih jedrc tega posebnega drevesa. To olje ima tudi zelo poseben in močen okus, ki v maroški kuhinji ne sme manjkati.

Domačini dobro vedo, da arganovo olje kožo dobro zaščiti pred izsušitvijo zaradi močnega puščavskega sonca in vetra in ga v ta namen tudi tradicionalno uporabljajo kot zaščitno sredstvo tako za odrasle kot za otroke. Z oljem tako negujejo kožo skozi celo svoje življenje, znanje o pomembnosti tega olja in o načinih njegove pridelave in uporabe pa se prenaša iz roda v rod.

Znanstveniki so ugotovili, da jedra arganovca vsebujejo kvalitetne maščobne kisline in vitamine, med katerimi je najpomembnejši E vitamin, ki ima zaščitno in obnovitveno funkcijo, kar sta tudi lastnosti kakovostne kozmetike.

Kozmetična industrija skuša arganovo olje nadomeščati z različnimi drugimi naravnimi in sintetičnimi olji, ki so cenejša, a seveda tudi manj kakovostna. Zato se vam pri nakupu kozmetike za nego kože ali las splača preveriti, ali vsebuje arganovo olje, saj je to eden od znakov, da gre za kakovostno kozmetiko, ki je narejena iz naravnih sestavin in bo na naraven način poskrbela za vašo kožo ali lase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *